НОВИНИ
Съвместното командване на силите отбеляза своята 5 -та годишнина

На 29.06.2016 г. личния състав на Съвместното командване на силите отбеляза своя празник – 1 юли.  Създадено със заповед на министъра на отбраната преди 5 години, днес Командването е утвърдена функционално интегрирана структура на оперативно ниво за командване, управление и ръководство на Българската армия.

„С чувство на удовлетворение и гордост искам да подчертая, че от своето създаване до днес Съвместното командване на силите успешно отстоява поставените високи изисквания за изпълнение на възложените ни функции и задачи по пълния спектър от мисии на Въоръжените сили на Република  България”, започна своето приветствие командващият генерал-майор Любчо Тодоров и изтъкна значимите събития от дейността на командването и подчинените формирования, както и предстоящите ангажименти до края на годината.

„Ключовата формула за утвърждаване ролята на Съвместното командване на силите като успешна военна структура за командване и управление на оперативно ниво е в повишаването на качеството на изпълнение на задачите, съобразени със съвременните изисквания на средата за сигурност и най-новите нормативни документи”, отбеляза той.

От името на ръководството на Съвместното командване той изказа благодарност към политическото и военното ръководство на министерството на отбраната и командирите на видовете въоръжени сили за подкрепата и ползотворното съвместно сътрудничество. Думи на благодарност отправи и към военнослужещите от българските контингенти, които защитават честта на Българската армия зад граница, както и към целия личен състав на командването и подчинените формирования.

„Убеден съм, че вашата амбиция за успех няма да намалява с времето и активно и настойчиво ще работите за утвърждаване авторитета на Съвместното командване на силите сред Българската армия и нашите партньори в НАТО И ЕС. Нека вашия хоризонт се разширява непрекъснато, бъдете здрави и уверени в себе си, защото успехите следват тези хора, завърши словото си генерал-майор Тодоров.

За постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм и отговорност в служебната дейност със заповед на министъра на отбраната и началника на отбраната бяха отличени с предметни  награди 16 военнослужещи от щаба на Съвместното командване на силите и подчинените му формирования, които бяха връчени от началника на отбраната генерал Константин Попов.

Той поздрави ръководството и личния състав на Съвместното командване на силите и подчерта, че тази структура се  е наложила благодарение на работата на хората в нея. Ние, посочи генерал Попов не можем да си представим управлението на армията без СКС.

От министъра на отбраната с награден знак „За вярна служба под знамената” ІІІ степен бяха отличени полковник Пламен Йорданов и полковник Димчо Алексиев, със знак на Министерство на отбраната - цивилен служител Севдалина Стоянова.

Награден знак „За принос към Министерството на отбраната” от министъра на отбраната бе връчен на о. з. генерал-лейтенант Атанас Самандов, пръв командващ на СКС и секретар по отбрана и сигурност на президента. 

Със заповед на началника на отбраната бяха наградени с предметни награди 6 офицери  и 7 офицери с грамоти.

По случай празника със заповед на командващия на Съвместното командване на силите с предметни награди, грамоти и обявяване на благодарност бяха отличени 23 офицери, сержанти и цивилни служители от Командването и подчинените военни формирования.

Сред гостите на тържеството бяха заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, командирите на Сухопътни войски и Военноморските сили генерал-майор Андрей Боцев и контраадмирал Митко Петев, заместник-командващият на СКС генерал-майор Златко Златев, началникът на Щаба на СКС комодор Димитър Йорданов, началникът на НВУ „В. Левски” бригаден генерал Пламен Богданов, директорът на служба „Военна полиция” - бригаден генерал Борислав Сертов, директори на дирекции в МО и Щаба на отбраната, членове на Асоциацията на военните аташета, командири на военни формирования от Българската армия и подчинените на Съвместното командване на силите, бившите началници на Генералния щаб и на отбраната генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров, генерал от резерва Златан Стойков и генерал от резерва Симеон Симеонов, председатели на военно-патриотични съюзи, представители на обществени организации и партньори.

Поздравителни адреси бяха получени от президента на Р България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили  Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Николай Ненчев и заместник-минисътъра на отбраната Орхан Исмаилов, председателя на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов, командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС, от началника на Военна академия, началника на НВУ, от началника на ВВМУ, началника на ВМА, директорите на служби „Военна полиция” и „Военна информация”, председателя на държавна агенция „Национална сигурност”, директора на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- МВР,  директори на дирекции в МО и Щаба на отбраната, Директора на Центъра за изследване и изграждане за способности на НАТО, Началника на Централно военно окръжие, Директора на Националния военноисторически музей, командири на военни формирования и председателите на военно-патриотичните съюзи и много др.

 

На 10.01.2019 година, военните разузнавачи от отдел „Разузнаване” на Съвместното командване на силите, отдел „Разузнавателен” на Сухопътните войски и сектор „Разузнаване”на Военновъздушните сили, отбелязаха съвместно 111-та годишнина от създаването на българското военно разузнаване. „Нашето присъствие на този ден, преди всичко е свързано с това, да отдадем нужното внимание, почит и признателност към работата на военните разузнавачи в Българската ... още
Днес, 7 януари 2019 г., в Съвместното командване на силите и подчинените му военни формирования с тържествени церемонии бе открита новата учебна 2019 година. Командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо ТОДОРОВ прие тържествения строй на военнослужещите от Мобилната КИС и Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Той приветства личния състав по повод откриването на учебната година и изрази своята благодарност за успешното  и достойно участие в ученията на НАТО ... още
Днес, 20.12.2018 година, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов ръководи видеоконферентната връзка на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. Събитието, превърнало се в традиция беше организирано по повод предстоящите коледни и новогодишни празници от Съвместното командване на силите. Българските ... още
На 14.12.2018 г. военно формирование 48940 - Бургас от състава на бригада „Логистика“ взе участие в благотворителен коледен базар за набиране на средства за фондация „Деца на Българската армия”, организиран от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС и Военен клуб – град Бургас. Военнослужещите старшина Иван Дуков, ст.сержант Стоянка Йорданова, редник Силвина Джурелова – Йорданова, редник Мария Величкова, редник Калина Георгиева и ... още
Официална церемония по предаване и приемане на отговорностите между 36-ти и 37-ми български контингенти, участващи в мисията на НАТО „Resolute Support“ и награждаване на отличилите се проведе в лагера на българския контингент на летище Кандахар на 15 декември 2018 г. Под ръководство на председателя на комисията по сдаване и приемане, полковник Христо Христов – началник на отдел „Операции” в Съвместното командване на силите беше подписан акта за сдаване и ... още