НОВИНИ
Националният военен учебен комплекс "Чаралица" навърши 35 години

На 22.08.2016 г. личният състав на Националния военен учебен комплекс „Чаралица” отбеляза своя празник. Създаден със заповед на министъра на отбраната през далечната 1981 година, днес, учебният комплекс е военно формирование от състава на Съвместното командване на силите, което участва в подготовката на щабове и формирования от всички нива с използване на трите вида системи за моделиране и симулации /конструктивни, виртуални и реални/.

        „Тридесет и петата годишнина, която честваме днес е един сравнително кратък период от време за едно военно формирование, но тези години са изключително динамични за Националния военен учебен комплекс ,,Чаралица”. Само за последните три години с участието на личния състав от формированието са проведени  59 национални и международни мероприятия, а за 2016 г. са планирани за провеждане още 21 такива", отбеляза началника на НВУК „Чаралица” полковник Мирослав Маринов. Днес,  учебния комплекс разполага със системите от целия спектър на симулациите: конструктивна (JCATS), виртуална (CGS и VBS2) и реална (DITS), което позволява подготовката на военнослужещи, формирования и щабове за изпълнение на всички мисии на Въоръжените сили, допълни той.

Придобиването на способности за развръщане и използване на архитектура от по-високо ниво, чрез използване на симулационната система (JCATS), системата за командване и управление и 3D генериращи системи за индивидуална подготовка, както и разширяването на функционалните възможности на симулационните системи и съвместното им използване за подготовка на военнослужещи, формирования и щабове, усъвършенстване на способностите и повишаване нивото на оперативна съвместимост са амбициозните задачи пред личния състав на формированието, подчерта полковник Маринов.

За постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм и отговорност в служебната дейност със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командващия на Съвместното командване на силите бяха отличени с предметни и морални награди военнослужещи и цивилни лица от военното формирование.

Заместник-министърът на отбраната Антанас Запрянов връчи предметна награда на началника на НВУК „Чаралица” полковник Мирослав Маринов и грамоти на старши сержант Драгомир Драголов и ц.сл. Тодорка Тодорова. Той приветства личния състав с празника и подчерта, че  Националния военен учебен комплекс е символ на ролята и значението на командването и управлението на въоръжените сили. Той е резултат на виждането за развитието на този процес, утвърди се през годините като уникален център за тестване и развитие на системите за симулации. „Чаралица” е флагмана на командването и управлението, обобщи заместник-министър Запрянов. Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов награди с предметни награди и грамоти четирима военнослужещи и поздрави личния състав. „Само, който не е участвал, той не може да оцени какво предимство за подготовката на щабовете и формированията са съвременните системи за моделиране и симулации, с които разполага учебния комплекс”, подчерта генерал - майор Атанасов.

Със заповед на командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров бяха отличени с предметни награди, грамоти и обявяване на благодарност  11 офицери и  сержанти. Заместник-командващият на СКС генерал-майор Златко Златев поздрави личния състав от името на ръководството на СКС и отбеляза: „Вие сте безценни за Българската армия. Вашата дейност и експертиза дава възможност на военнослужещите от всички нива да се учат и усъвършенстват.”

Присъстващите изгледаха й специалните видеопоздрави изпратени от Съвместния многонационален симулационен център /JMSC/ в Графенвьор, Германия и  Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО в Бидгошч, Полша. (NATO JFTC ), с които НВУК „Чаралица” работи съвместно при подготовката и провеждането на различни учения и тренировки през последните години.

Сред гостите на тържеството бяха още началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев, заместник-командирът на Военноморските сили комодор Никола Каранов, началникът на щаба на Съвместното командване на силите комодор Димитър Йорданов, командирът 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, командирът 68-ма бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев,  началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, офицери от дирекции и отдели в МО, Щаба на отбраната и Съвместното командване на силите, командири на военни формирования от състава на Съвместното командване на силите, кметовете на община Елин Пелин и Горна Малина, много ветерани и партньори.

Празникът завърши с прескрасните изпълнения на артистите от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Р България, с началник госпожа Снежина Темелкова.

На 10.01.2019 година, военните разузнавачи от отдел „Разузнаване” на Съвместното командване на силите, отдел „Разузнавателен” на Сухопътните войски и сектор „Разузнаване”на Военновъздушните сили, отбелязаха съвместно 111-та годишнина от създаването на българското военно разузнаване. „Нашето присъствие на този ден, преди всичко е свързано с това, да отдадем нужното внимание, почит и признателност към работата на военните разузнавачи в Българската ... още
Днес, 7 януари 2019 г., в Съвместното командване на силите и подчинените му военни формирования с тържествени церемонии бе открита новата учебна 2019 година. Командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо ТОДОРОВ прие тържествения строй на военнослужещите от Мобилната КИС и Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Той приветства личния състав по повод откриването на учебната година и изрази своята благодарност за успешното  и достойно участие в ученията на НАТО ... още
Днес, 20.12.2018 година, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов ръководи видеоконферентната връзка на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. Събитието, превърнало се в традиция беше организирано по повод предстоящите коледни и новогодишни празници от Съвместното командване на силите. Българските ... още
На 14.12.2018 г. военно формирование 48940 - Бургас от състава на бригада „Логистика“ взе участие в благотворителен коледен базар за набиране на средства за фондация „Деца на Българската армия”, организиран от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС и Военен клуб – град Бургас. Военнослужещите старшина Иван Дуков, ст.сержант Стоянка Йорданова, редник Силвина Джурелова – Йорданова, редник Мария Величкова, редник Калина Георгиева и ... още
Официална церемония по предаване и приемане на отговорностите между 36-ти и 37-ми български контингенти, участващи в мисията на НАТО „Resolute Support“ и награждаване на отличилите се проведе в лагера на българския контингент на летище Кандахар на 15 декември 2018 г. Под ръководство на председателя на комисията по сдаване и приемане, полковник Христо Христов – началник на отдел „Операции” в Съвместното командване на силите беше подписан акта за сдаване и ... още