НОВИНИ
Видеоконферентна връзка с българските военни контингенти зад граница по случай Kоледните и новогодишни празници

Днес, 20.12.2018 година, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов ръководи видеоконферентната връзка на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.

Събитието, превърнало се в традиция беше организирано по повод предстоящите коледни и новогодишни празници от Съвместното командване на силите. Българските военнослужещи изпълняват успешно поставените задачи и дават своя принос за успеха на операциите. Това подчертаха в докладите си националните командири полковник Митко Димитров  (Афганистан), полковник Милен Христов (Босна и Херцеговина), подполковник Симеон Иванов (Косово), лейтенант д-р Тодор Ганчев (Мали).

 Те информираха за обстановката в района на мисиите и готовността за изпълнение на задачите от контингентите. Обстановката в Афганистан се запазва сложна, а напрежението остава високо в цялата страна, докладва полковник Димитров. Обстановката в зоната на операцията на силите на Европейския съюз „АЛТЕА“ остава относително спокойна и стабилна, подчерта в доклада си полковник Христов. По оценка на щаба на  Стабилициращите сили на НАТО степента на заплаха на територия на Косово е ниска, но непрекъснатото вътрешно противопоставяне, тежката икономическа обстановка, високата безработица и продължаващите спорове с Република Сърбия, могат да доведат до рязко покачване на напрежението и прояви на етническо или гражданско насилие, докладва от Косово подполковник Иванов.

Командирът на българския контингент в Мали, лейтенант Ганчев, информира, че в зоната на тренировъчната мисия на силите на Европейския съюз в Мали обстановката остава нестабилна с увеличена интензивност на междуетническото противопоставяне и въоръжените сблъсъци на малийски и международни сили за сигурност с терористични групировки на територията на страната.

Националните командири изразиха своята благодарност към политическото и военно ръководство на министерството на отбраната и Съвместното командване на силите за непрекъсната подкрепа при разрешаване на проблеми от всякакъв характер и отправиха пожелания към колегите си в България за здраве, успехи и много празнично настроение.

„Старайте се, така да организирате дейността на контингента, че целият личен състав така, както замина, така и да се върне – живи и здрави. Придобитият опит там ще бъде полезен, когато се завърнете в България, подчерта в обръщението си към националния командир в Афганистан министър Каракачанов. Пожелавам ви приятно и безопасно посрещане на коледните и новогодишни празници, много късмет и успешна мисия, допълни той. Началникът на отбраната генерал Боцев изрази своята войнска признателност за достойно изпълнения дълг в Афганистан в условия на висок риск.  „Не се съмнявам, че 37-я контингент вече се е адаптирал към условията и е встъпил към изпълнение на своите професионални задължения. Пожелавам ви успешна служба и много професионални успехи,  каза генерал Боцев.

Поздравления по повод предстоящите празници и благодарност от името на министъра на отбраната и началника на отбраната за успешно и достойно изпълнените задачи получиха и националните командири на контингентите в Босна и Херцеговина, Косово и Мали.

От името на ръководството на Съвместното командване на силите и от свое име генерал-майор Иван Лалов поздрави българските военнослужещи с настъпващите коледни и новогодишни празници и им пожела здраве, много сили и самочувствие за успешно завършване на мисиите зад граница.

 

Към днешна дата над 200 български военнослужещи успешно изпълняват съюзните ангажименти на Република България в следните мисии зад граница: мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа”- Афганистан, операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”, операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово, мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали, операцията на Европейския съюз за военни наблюдатели в Грузия, операцията на Европейския съюз в централната част на Средиземно море (EUNAVFOR операция SOPHIA), Военноморска операция на Европейския съюз „Аталанта”.

 

 

Днес, 17 януари 2019 година, на официална церемония в Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев встъпи в изпълнение на длъжността „началник на щаба на СКС”. В присъствието на личния състав на щаба на Командването  и командирите на подчинените военни формирования, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави бригаден генерал Кръстев с назначаването на длъжността и изрази своята увереност, че той ще съумее ... още
На 10.01.2019 година, военните разузнавачи от отдел „Разузнаване” на Съвместното командване на силите, отдел „Разузнавателен” на Сухопътните войски и сектор „Разузнаване”на Военновъздушните сили, отбелязаха съвместно 111-та годишнина от създаването на българското военно разузнаване. „Нашето присъствие на този ден, преди всичко е свързано с това, да отдадем нужното внимание, почит и признателност към работата на военните разузнавачи в Българската ... още
Днес, 7 януари 2019 г., в Съвместното командване на силите и подчинените му военни формирования с тържествени церемонии бе открита новата учебна 2019 година. Командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо ТОДОРОВ прие тържествения строй на военнослужещите от Мобилната КИС и Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Той приветства личния състав по повод откриването на учебната година и изрази своята благодарност за успешното  и достойно участие в ученията на НАТО ... още
На 14.12.2018 г. военно формирование 48940 - Бургас от състава на бригада „Логистика“ взе участие в благотворителен коледен базар за набиране на средства за фондация „Деца на Българската армия”, организиран от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС и Военен клуб – град Бургас. Военнослужещите старшина Иван Дуков, ст.сержант Стоянка Йорданова, редник Силвина Джурелова – Йорданова, редник Мария Величкова, редник Калина Георгиева и ... още