НОВИНИ
1 юли – Празник на Съвместното командване на силите

„Засвидетелствам своето и на ръководството на Съвместното командване на силите уважение и благодарност, за вашия професионализъм, всеотдайността и високото чувство на отговорност, които проявявате при изпълнение на поставените задачи. Убеден съм, че вашата амбиция за успех няма да намалява с времето и активно и настойчиво ще работите за утвърждаване авторитета на Съвместното командване на силите сред Българската армия и нашите партньори в НАТО и Европейския съюз.”

С тези думи на удовлетвореност, днес 1 юли, командващият на  Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров започна своето приветствие към личния състав на Командването.

Той изтъкна участието по осигуряването на успешна комуникационно-информационна поддръжка по време на националното тристепенно компютърно подпомагано командно-щабно учение „ЕСЕН 18”, както и участието на 30 Отряд за контрол на придвижването в учението  „TRIDENT JUNCTURE 18”, което се проведе на територията на Кралство Норвегия и свързочното учение на Румънската армия CETATEA, където участваха офицери от мобилна КИС и отработваха въпроси по киберзащита. Командващият обърна внимание и на проведените, през месеците май и юни 2019 г., поредица от свързани международни и национални учения на териториите на Унгария, Румъния, България, Хърватска и Словения, като територията на България се проведоха ученията Strike Back 19”, „Shabla 19”, „Swift Response 19” и „Trojan Footprint-South”.

Военнослужещи от Българската армия участваха още в учението  Saber Guardian 19 в Румъния, както и в Decisive Strike 19 в Северна Македония.

Генерал-лейтенант Тодоров спомена, че в напреднала фаза е и процеса по подготовката и планирането на многонационално разпределено компютърно подпомагано командно-щабно учение „BALKAN BRIDGES 2019”, което ще се проведе в края на месец септември и началото на месец октомври.

По повод празника, за постигнати високи резултати в службата, генерал-лейтенант Тодоров награди с предметни награди, грамоти и обявяване на благодарност военнослужещи и цивилни служители от щаба на Съвместното командване на силите и пряко подчинените на СКС военни формирования. Бяха прочетени и заповеди за повишаване във военно звание на военнослужещи.

В края на своето слово, командващият генерал-лейтенант Любчо Тодоров пожела на личния състав много здраве, сили и енергия за успешни дела и посрещане на новите предизвикателства.

 

Главният сержант на Съвместното командване на силите старшина Петър Симеонов участва в работното посещение на главните сержанти от Националната гвардия на Тенеси, САЩ, което се проведе в периода 8 – 12 юли 2019 г. Мероприятието се провежда в България за първи път и е част от програмата за сътрудничество между Националната гвардия на щата Тенеси и Българската армия. По време на визитата бяха посетени военното формирование 28 000 – Граф Игнатиево, 68-ма бригада „Специални ... още
Kомандващият генерал-лейтенант Любчо Тодоров посрещна днес, 10.07.2019 г., в Съвместното командване на силите и награди военни медици, участвали в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали през последните шест месеца. Българският национален контингент изпълняваше задачи, свързани с  медицинското осигуряване на щаба на операцията на Европейския съюз.             Със заповед на министъра на отбраната, с ... още
В навечерието на празникa на Съвместното командване на силите – 1 юли, във военни формирования 28860 – Г. Малина с командир полковник Димитър Хлебаров,  48940- Бургас с командир подполковник Любомир Люцканов и  22980 – София  с командир подполковник Стоян Червеняков, от състава на СКС, се проведе „Ден на отворени врати”. Формированията отвориха вратите си за ученици и преподаватели. Развърнаха се центрове за показ на въоръжение, екипировка ... още
Заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, той и директор на националната структура за ръководство и контрол на ученията на територията на България връчи, днес 20 юни, сертификати на всички военнослужещи от състава на Националната структура за ръководство и контрол на ученията проведени през месец юни на територията на Р България и Медийния център.  Националната структура за ръководство и контрол на учението беше сформирана от представители на ... още