НОВИНИ
Отбелязахме 141 години от създаване на служба „Артилерийско въоръжение”

„Изключително важни са усилията и ролята на всеки един от Вас за поддържане на техническото състояние, безопасност, надеждност, съхранение на въоръжението и боеприпасите, още повече че през последните години все по-трудно добиваме нови образци въоръжение и техника”, каза командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, по случай празника на служба „Артилерийско въоръжение”, отбелязан на 18 ноември 2019 г. в бригада „Логистика”.

От името на ръководството на Съвместното командване на силите и от свое име той изказа благодарност на всички военнослужещи и цивилни служители за проявената активност, отговорност и себеотрицание, за да бъдат на ниво и изпълняват достойно своите задачи и национален дълг.

„В своето развитие Българската армия преминава през различни военни периоди и организационни промени, но успява да съхрани войнския дух на личния състав и да запази традициите, свързани с въоръжението и боеприпасите, затова днес с гордост и чест отбелязваме 141-та година на  труд и усилия, полагани от органите на „Артилерийско въоръжение“, с тези думи командирът на бригада „Логистика” полковник Марин Маринов приветства гостите по повод празника на служба „Артилерийско въоръжение.”

 Сред гостите на събитието бяха заместник-председателят на комисията по „Вътрешна сигурност и обществен ред” към 44-то Народно събрание полковник от запаса Валентин Радев, директорът на Дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната бригаден генерал Митко Григоров, заместник-командващият на СКС генерал-майор Иван Лалов, началникът на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев, офицери от Съвместното командване на силите, видовете въоръжени сили, много ветерани и гости.

По повод празника на служба „Артилерийско въоръжение” полковник от запаса Валентин Радев отбеляза, че „без въоръжение и боеприпаси никой не е побеждавал”.

„Армията винаги е имала нужда от такива специалисти и е разчитала на Вас. Държавата е в дълг на армията и в частност на Вас хората, които се занимавате с поддръжката и съхранението на боеприпасите и въоръжението”, добави той и пожела здраве и нови професионални успехи на военнослужещите и техните семейства.

По случай празника, бригаден генерал Митко Григоров връчи награди от името на министъра на отбраната и началника на отбраната.

За постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения, командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, награди с предметни награди и грамоти, офицери и сержанти от бригада „Логистика”.

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров представи пред личния състав новия началник на Центъра за наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка полковник Гено Игнатов.  Със заповед на министъра на отбраната той е повишен във звание полковник и назначен на  новата длъжност от 1 юли 2020 година Актът за приемане и сдаване на длъжността „Началник на Център за наблюдение и контрол на радиационна, ... още
Съвместното командване на силите отбеляза своя празник днес, 1 юли 2020 г., с ограничен личен състав и при стриктно спазване на мерките за физическа дистанция с цел недопускане на разпространение на вируса COVID-19. В обръщението си, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров изрази своята искрена благодарност за достойната служба, професионализма и старанието, чувството за дълг и отговорност, които личния състав на СКС и подчинените военни формирования ... още
В Мобилната комуникационно-информационна система от началото на седмицата стартира едномесечен курс „Начална военна подготовка“  - І модул при стриктно спазване на епидемиологичните мерки за защита от COVID-19. В курса са включени 30 новоназначени военнослужещи от 8 подчинени формирования на Съвместното командване на силите в гарнизоните София и Бургас. Подготовката е част от първоначалното обучение на новоприетите военнослужещи и неговата цел е да формира у тях трайни ... още
Военнослужещите от 32-ра Група за контрол на придвижването от състава на 30-ти отряд за контрол на придвижването проведоха сертификационно тактико-специално учение  „MC_EX_TRANSPORTER_2020“, за времето от 16 до 18 юни 2020 година. Целта бе да се извърши национална сертификация, като се провери и оцени готовността на формированието за  дежурство в състава на усилениет силите за отговор на НАТО (еNRF) през 2021 г. Всички дейности се извършваха при строго спазване на ... още
На 19 юни през 1918 г. със заповед на Министъра на отбраната на войната № 279 се разкрива първия щаб за военен химик. Тази дата е приета за начало на създаването на Химически войски в Българската армия. По-късно през 1994 година министъра на отбраната обявява 19 юни за ден на военния химик.  Започвайки от 1918 година до днес, Химически войски непрекъснато са се развивали, усъвършенствували структурно, в техническо и оперативно-тактическо отношение. През изминалите десет десетилетия, ... още
СКС В МЕДИИТЕ