НОВИНИ
Традиционна видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров ръководи днес, 20.12.2019 година, видеоконферентната връзка на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали.

Събитието беше организирано по повод предстоящите коледни и новогодишни празници от Съвместното командване на силите. Българските военнослужещи изпълняват успешно поставените задачи и дават своя принос за успеха на операциите. Това подчертаха в докладите си националните командири полковник Красимир Горанов (Афганистан), полковник Пламен Петков (Босна и Херцеговина), подполковник Тодор Колев (Косово), лейтенант Йордан Киряков (Мали).

 Те информираха за обстановката в района на мисиите и готовността за успешното изпълнение на задачите от контингентите. Националният командир на 39-ия контингент на мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа”, съобщи че обстановката се запазва нестабилна, а напрежението остава високо в цялата страна. Обстановката в зоната на операцията на силите на Европейския съюз „АЛТЕА“ остава относително спокойна и стабилна, подчерта в доклада си полковник Петков. По оценка на щаба на  Стабилизиращите сили на НАТО степента на заплаха на територия на Косово е ниска, но непрекъснатото вътрешно противопоставяне, тежката икономическа обстановка, високата безработица и продължаващите спорове с Република Сърбия, могат да доведат до рязко покачване на напрежението и прояви на етническо или гражданско насилие, докладва от Косово подполковник Колев.

Командирът на българския контингент в Мали, лейтенант Киряков, информира, че в зоната на тренировъчната мисия на силите на Европейския съюз в Мали обстановката остава сложна с увеличена интензивност на междуетническото противопоставяне и въоръжените сблъсъци на малийски и международни сили за сигурност с терористични групировки на територията на страната.

Националните командири изразиха своята благодарност към политическото и военно ръководство на министерството на отбраната и Съвместното командване на силите за непрекъсната подкрепа при разрешаване на проблеми от всякакъв характер и отправиха пожелания към колегите си в България за здраве, успехи и много празнично настроение.

„Мисията ви е най-тежка, ние не само натрупваме опит в тежки мисии, но и изпълняваме съюзническите си ангажименти по достоен начин.   Организирайте дейността на контингента, така че целият личен състав да се върне жив и здрав”, подчерта в обръщението си към националния командир в Афганистан министър Каракачанов. Пожелавам ви приятно и безопасно посрещане на коледните и новогодишни празници, много здраве, късмет и успешна мисия, допълни той. Началникът на отбраната генерал Боцев изрази добрата оценка на военното ръководство за изпълняваните с професионализъм задачи и изказа своята войнска признателност за достойно изпълнения дълг в Афганистан в условия на висок риск.

Поздравления по повод предстоящите празници и благодарност от името на министъра на отбраната и началника на отбраната за успешно и достойно изпълнените задачи получиха и националните командири на контингентите в Босна и Херцеговина, Косово и Мали.

От името на ръководството на Съвместното командване на силите и от свое име генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави българските военнослужещи с настъпващите коледни и новогодишни празници и им пожела здраве, много сили, бодрост и самочувствие за успешно завършване на мисиите зад граница.

 

Към днешна дата над 205 български военнослужещи успешно изпълняват съюзните ангажименти на Република България в следните мисии зад граница: мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа”- Афганистан, операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”, операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово, мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали, операцията на Европейския съюз за военни наблюдатели в Грузия, небойна мисия на НАТО в Ирак (NMI), операцията на Европейския съюз в централната част на Средиземно море (EUNAVFOR операция SOPHIA), Военноморска операция на Европейския съюз „Аталанта”, мисията на Европейския съюз в централната част на Средиземно море  EUNAVFOR SOPHIA.

Ротно тактико-специално учение на тема „Действие на военното формирование по оказване на логистична поддръжка на компонентите на Съвместните сили в хода на операцията за защита на териториалната цялост и осигуряване провеждането на съюзна операция” се проведе в района на военно формирование 48940 – Бургас на 21 и 22 октомври 2020 г. Проверка и оценката на бойните способности на формированието, декларирано за участие в колективната отбрана на НАТО беше извършена от комисия ... още
Във връзка с провеждания от Съвместното командване на силите конкурс за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина, обявен със заповед на министъра на отбраната № ОХ-669/19.08.2020 г., Ви уведомяваме, че времето за провеждане на конкурса от 09.11.2020 г. до 13.11.2020 г. се променя за периода от  07.12.2020 г. до 11.12.2020 г. включително. Структурите на Централното военно окръжие до ... още
Курс за обучение на експерти по ЯХБЗ от Българската армия и структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, организиран от Съвместното командване на силите, се проведе с любезното домакинство на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE).  Обучението беше планирано във връзка с проектите за модернизация във Въоръжените сили на Република България с цел осигуряване на оперативна и ... още
Базата осигурява половината от оборота на горивата в Българската армия      „От името на ръководството на Съвместното командване на силите изразявам нашата воинска благодарност за вашия неуморен труд и всеотдайност за поддържането и усъвършенстването на базата през годините. Петдесет години са време, респектиращо с натрупания от вас опит, обем от изпълнявани задачи и степен на подготовка.     Въпреки малкия личен състав, вие успешно се ... още
На 01.10.2020 г. Мобилна КИС отбеляза 45 години от създаването на военното формирование. „Отбелязвайки своя празник, Вие с право може да се гордеете, че в бойния строй служат високо подготвени военнослужещи и цивилни служители, които със своя висок професионализъм, отговорност и компетентност допринасят за утвърждаването на престижа на подчиненото Ви военно формирование. Поздравявайки ви с празника, желая на Вас и целия личен състав здраве и късмет, упоритост и воля за постигане на ... още
СКС В МЕДИИТЕ