НОВИНИ
Българските военнослужещи в Кабул и Кандахар отбелязаха националния празник на България - 3 март

Военнослужещите от 39-я контингент от Въоръжените сили на Република България и Националният мобилен модул по КИС, участващи в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Кабул и Кандахар, Афганистан “Решителна подкрепа” отбелязаха тържествено 142-та годишнина от Освобождението на България.

В словото си  по случай 3-ти март националният командир за Кабул полковник Мирослав Маринов, запозна гостите с историята, културата и националните традиции на Република България, а заместник-командващият на мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан “Решителна подкрепа” генерал-лейтенант Джил Хил поздрави българските военнослужещи с националния празник.

На тържеството присъстваха още бригаден генерал Франк Шлосер, заместник-началник на щаба по прехода, бригаден генерал Николоз Джанжгава, заместник на заместник-началника на щаба по сигурност на силите/Съвместно командване по трансформация на силите – Афганистан, бригаден генерал Уилям Тейлър, началник на отдел “Група от съветници за министерствата - министерство на отбраната, началници на отдели, старши националните представители и военнослужещи, участващи в мисията.

Военнослужещите се включиха и в традиционния крос на командира на операцията, който този път беше в чест на националните празници на Република България и Естония. В спортното събитие участваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбърг, старшият представител на НАТО за Афганистан сър Никълъс Кей и командващият на операцията генерал Остин Скот Милър.

По повод празника българските военнослужещи в Кабул раздадоха на участниците в кроса рекламни тениски и шапки със символите – националното знаме и  българският лъв.

След като прие строя на контингента дислоциран в Кандахар, националния командир, полковник Красимир Горанов произнесе слово за историческата значимостта на празника, героизма и завета на българското опълчение към съвременните военнослужещи.

Гости на тържеството бяха командира на командване „Юг”, полковник Тревор Бреденкамп, началника на щаба на командване „Юг”, полковник Джеймс Мъри, националния командир на румънския контингент, полковник полковник Юлиан-Мариан Кожухару, началника на военна болница РОЛЯ 3, капитан 1 ранг Мигел Кубано и командира на батальон за защита на силите, подполковник Джейсън Уейни.

По случай празника за отлично изпълнение на функционалните си задължения и постигнати високи резултати бяха наградени военнослужещи от контингента.

 

Ротно тактико-специално учение на тема „Действие на военното формирование по оказване на логистична поддръжка на компонентите на Съвместните сили в хода на операцията за защита на териториалната цялост и осигуряване провеждането на съюзна операция” се проведе в района на военно формирование 48940 – Бургас на 21 и 22 октомври 2020 г. Проверка и оценката на бойните способности на формированието, декларирано за участие в колективната отбрана на НАТО беше извършена от комисия ... още
Във връзка с провеждания от Съвместното командване на силите конкурс за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина, обявен със заповед на министъра на отбраната № ОХ-669/19.08.2020 г., Ви уведомяваме, че времето за провеждане на конкурса от 09.11.2020 г. до 13.11.2020 г. се променя за периода от  07.12.2020 г. до 11.12.2020 г. включително. Структурите на Централното военно окръжие до ... още
Курс за обучение на експерти по ЯХБЗ от Българската армия и структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, организиран от Съвместното командване на силите, се проведе с любезното домакинство на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE).  Обучението беше планирано във връзка с проектите за модернизация във Въоръжените сили на Република България с цел осигуряване на оперативна и ... още
Базата осигурява половината от оборота на горивата в Българската армия      „От името на ръководството на Съвместното командване на силите изразявам нашата воинска благодарност за вашия неуморен труд и всеотдайност за поддържането и усъвършенстването на базата през годините. Петдесет години са време, респектиращо с натрупания от вас опит, обем от изпълнявани задачи и степен на подготовка.     Въпреки малкия личен състав, вие успешно се ... още
На 01.10.2020 г. Мобилна КИС отбеляза 45 години от създаването на военното формирование. „Отбелязвайки своя празник, Вие с право може да се гордеете, че в бойния строй служат високо подготвени военнослужещи и цивилни служители, които със своя висок професионализъм, отговорност и компетентност допринасят за утвърждаването на престижа на подчиненото Ви военно формирование. Поздравявайки ви с празника, желая на Вас и целия личен състав здраве и късмет, упоритост и воля за постигане на ... още
СКС В МЕДИИТЕ