OCEAN SHIELD
ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА

През март 2009 г. НАТО се включва в борбата с пиратството в района покрай бреговете на Сомалия с участието на постоянните си военноморски групи на НАТО (SNMG), като операцията е наречена „Съюзен защитник” (Allied Protector), като през август същата година прераства в операция „Океански щит” (Operation Ocean Shield).

В съответствие с Решение на Министерския съвет на Република България за разрешаване участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в операцията на НАТО „Operation Ocean Shield” за борба с морското пиратството в акваторията около Сомалия беше предвидено участието на до 5 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в щабовете на постоянните военноморски групи на НАТО, участващи в операцията за борба с морското пиратство в акваторията около Сомалия за срока на операцията. Участие взе един офицери от ВМС на Република България за срок от 7 (седем) месеца. 

В съответствие с Решение на Министерския съвет на Република България за разрешаване участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в постоянните военноморски групи на НАТО (SNMG) е предвидено участието на до 5 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в щабовете на постоянните военноморски групи на НАТО в съответствие с графиците за оперативното им използване.

В операцията участвахме с офицер от Военноморските сили на Република България, заемащ длъжност в щаба на постоянната военноморска група на НАТО № 2 (Standing NATO Maritime Group 2 - SNMG №2).

Задачите, които изпълняваха в операцията са както следва:

  • Наблюдение, разузнаване и демонстриране на морско присъствие;
  • Охрана, предотвратяване и защитава от пиратски атаки както и оказване на помощ на кораби при необходимост;
  • Активно търсене за пирати и въоръжени лица и предотвратяване на техните действия чрез задържане, конфискуване на плавателни съдове и имущество; както и предаването на заподозрените и доказателствата на съответните държави в съответствие с подписаните от НАТО договорености;
  • Действия за възвръщане на завзети кораби;
  • Осигуряване на поддръжка  при операции по освобождаване на заложници;
  • Осигуряване на поддръжка и подпомагане на регионални инициативи, насочени за предотвратяване и възпиране на пиратството;
  • Осигуряване на ескорт на кораби с хуманитарни помощи или други кораби при поискване от тях и упълномощаване;
  • Установяване на взаимодействие и координация с коалиционните военноморски сили с военноморските сили на ЕС и с други кораби, непринадлежащи на страни-членки на НАТО и опериращи в района.

 

Участие на силите на НАТО е преустановено.