НОВИНИ
113 години Военнотранспортни органи в Българската армия

30-ти отряд за контрол на придвижването, с командир подполковник Иван Петров отбелязва днес, 12 ноември, своя професионален празник и 113 години от създаването на военнотранспортните органи на Българската армия.

В поздравлението си  към личния състав, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров изрази, от свое име и от името на ръководството на СКС уважение и благодарност към неуморния труд, неизчерпаемата енергия и професионализма на военнослужещите при изпълнението на ежедневните им нелеки и сложни задачи. „Във всеки един момент от войсковия живот вие изпълнявате реални дейности по организиране и координиране на придвижването и транспорта на оперативно ниво, което поставя на изпитание Вашия професионализъм и изисква добра координация, много усилия и себеотдаване. Завоюваният авторитет не само в редовете на Българската армия, но и сред нашите партньори от НАТО, държавната и местна администрация е безспорен и заслужава нашето признание“, подчерта генерал-лейтенант Тодоров.

По случай празника, и за постигнати отлични резултати, проявен  професионализъм на високо ниво и инициативност при изпълнение на служебните си задължения, от министъра на отбраната господин Красимир Каракачнов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов бяха наградени с предметна награда „Боздуган-сувенир на поставка“ подполковник Петър Георгиев и подполковник Владислав Спиридонов – главни експерти в сектор „Придвижване и транспортиране“ в отдел „Логистика“ на Съвместното командване на силите.

Командващият на СКС, от своя страна удостои с предметни награди военнослужещи от отряда и подчинените му групи в Горна Оряховица и Пловдив  - старши лейтенант Виктория Петрова, старши сержант Янчо Куманов, старши сержант Екатерина Вълчева, ефрейтор Тодор Алексиев и с  „Грамота“  - капитан Георги Веселинов, старши сержант Йово Мутафчиев, старши сержант Веселин Златанов, старши сержант Иван Ангелов, младши сержант Ивелина Георгиева, младши сержант Иван Николов.

Началото на Военнотранспортните органи е поставено с Указ No 190 от 31.12.1907 година на княз Фердинанд и Заповед No 446 на Военното ведомство от 12.11.1907 година, когато в оперативното отделение на щаба на армията е разкрита секция “Военни съобщения”, за да координира и организира превозването на войски и товари.       През годините на своето съществуване военно транспортните органи, доказаха голямото си значение при осигуряване на бойните действия в годините на военни действия и по-късно за осигуряване войсковия живот на армията.

В периода от 1992 до 2005 г. военнотранспортните органи преминават през редица организационно-щатни промени. Създава се  Военно транспортен отдел и седем военнотранспортни служби дислоцирани в градовете София, Пловдив, Горна Оряховица, Варна, Бургас и Русе.  

С решение на Народното събрание от 01.04.2000 г. се създават Първи и Втори транспортни полкове разположени в градовете София и Варна, по-късно предислоцирани в гр. Бургас.

От 01.09.2005 г. се създават нови структури на военнотранспортните органи:

          - Щаб за контрол на придвижването – гр. София и четири Групи за контрол на придвижването дислоцирани в градовете София, Пловдив, Горна Оряховица и Бургас. Щабът за контрол на придвижването и подчинените му групи успешно преминават няколко национални и международни сертификации,  което им дава способността да работят в международна среда.

От м. декември 2018 година 30-ти Щаб за контрол на придвижването е с нова организационно-щатна структура и се преименува в 30-ти Отряд за контрол на придвижването.

Днес, военно транспортните органи са един от основните стълбове в логистичната структура на БА. Дейността на формированието и подчинените му групи за контрол на придвижването е свързана с организиране изпълнението на гранични и митнически процедури на национални и съюзнически контингенти, участващи в операции на НАТО, съвместни подготовки и многонационални учения провеждани на територията на страната и в чужбина, във взаимодействие с ГД „Гранична полиция”-МВР, Агенция „Митници”-МФ, МВнР.

Осъществява също контрол по натоварване/разтоварване и укрепване на товарите и техниката на формированията от БА  и страните членки на Алианса при транспортиране с ЖП и морски транспорт, координиране на придвижванията на извънгабаритна техника и товари, и товаро-разтоварните дейности с националните и местните власти, Агенция „Пътна инфраструктура”-МТИТС, НКЖИ, БДЖ „Товарни превози” в помощ на формированията в Българската армия и страните членки на НATO и страни - партньори.

От началото на тази година до края на м. октомври Военнотранспортните органи обработиха 1274 автомобилни транспорта - повече  от 2000 транспортни средства и 1985 души личен състав, 470 полета с които са транспортирани  1520 души, 12 морски транспорта , 47 железопътни ешелона и транспорти, с над 7000 тона товари.

Наред с изпълнение на тези задачи, органите за контрол на придвижването участваха в осигуряването на редица учения, проведени на и извън територията на страната, част от които са съвместната подготовка на Силите за специални операции и Военновъздушните сили „Тракийско лято”, многонационалната летателна тренировка „Тракийска пепелянка”, националното военноморско учение „Бриз 2020”, в което участваха сили и средства от още девет страни членки на НАТО. Подготвени бяха документите за транспортирането на военнослужещите и техника за участие в международни учения „Seа Breеze 2020” в Украйна, „Nusret” в Турция и други.


 

Годишен анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината на Мобилна КИС се проведе на 15 януари 2021 година. На събитието присъстваха заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите полковник Пламен Йорданов и началникът на отдел „КИС“ в СКС полковник Димитър Хлебаров. Резултатите от дейността на Мобилна КИС през 2020 година бяха представени от заместник - командира на Мобилна КИС подполковник Петър Петров, който анализира проведените тренировки по ... още
Двадесет и осем новоназначени военнослужещи от Мобилната комуникационно-информационна система и батальона за осигуряване целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народ и Родина днес, 14 януари 2021 г., във войсковите райони на военните формирования в Горна Малина и Горна баня. Командирите на военното формирование в Горна Малина полковник Орлин Гърков и на формированието в Горна баня подполковник Стоян Червеняков приветстваха младите войници и им напомниха, че ... още
„В този ден е изразяваме нашето внимание, почит и признателност към военните разузнавачи в Българската армия, които активно работят в сферата на разузнаването, добиването, обработването, анализа и разпространението на информацията“, каза в поздравлението си командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, по случай празника на българското военно разузнаване.   От името на ръководството на СКС и лично от свое име той изказа дълбока ... още
С посрещане на бойното знаме и тържествен марш, във военно формирование 28860–Горна Малина беше открита новата учебна 2021 година. На тържествената церемония, командирът на формированието полковник Орлин Гърков поздрави военнослужещите и цивилните служители от мобилна КИС с настъпилата 2021 година, и им пожела крепко здраве и благополучие. Той отбеляза, че през изминалата учебна година, въпреки трудностите и наложените от пандемията ограничения, са постигнати отлични резултати ... още
УВАЖАЕМИ ОФИЦЕРИ,СЕРЖАНТИ И ВОЙНИЦИ, ДАМИ И ГОСПОДА, В навечерието на предстоящите Коледни и Новогодишни празници изразявам моето и на ръководството на Съвместното командване на силите уважение и признателност за достойната Ви воинска служба, за Вашия професионализъм и старание, за чувството за дълг и отговорност, които всички вие - личният състав на щаба и подчинените военни формирования проявихте през тази тежка година. Благодарение на вашите ... още
СКС В МЕДИИТЕ