НОВИНИ
В Съвместното командване на силите организира и проведе видеоконферентната връзка с националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии зад граница

Командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов ръководи днес, 05.05.2022 година, видеоконферентната връзка на министъра на отбраната Драгомир Заков и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов с националните командири на военните контингенти в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали.

Събитието беше организирано от Съвместното командване на силите по повод предстоящия  празник на Българската армия и Ден на храбростта – 6-ти май. Българските военнослужещи изпълняват успешно поставените задачи и дават своя принос за успеха на операциите. Това подчертаха в докладите си националните командири полковник Иван Иванов (Босна и Херцеговина), подполковник Банко Камбурски (Косово), подполковник Иван Марков (Ирак) и старши лейтенант доктор Георги Семовски (Мали).

 Националните командири информираха за обстановката в района на мисиите и готовността за успешното изпълнение на задачите от контингентите.

''Обстановката в зоната на операцията на силите на Европейския съюз „АЛТЕА“ остава относително спокойна и стабилна. Военнослужещите от българския военен контингент са в добро физическо състояние и изпълняват функционалните си задължения и поставените задачи с висок боен дух, съгласно бойния ритъм и стандартните оперативни процедури на операция „АЛТЕА“,  подчерта в доклада си от Босна и Херцеговина полковник Иванов.          В Косово, военнополитическата обстановка e относително спокойна, но динамичните вътрешнополитически процеси и влошената социално-икономическа обстановка в Косово, продължават да оказват дестабилизиращо влияние върху обстановката по сигурността в страната докладва от Косово подполковник Камбурски.

“Военнослужещите от българския военен контингент успешно изпълняват задълженията си в международна среда, в условията на партньорство, колегиалност и взаимопомощ с военнослужещите от другите страни-членки на Алианса.

По оценка на командването на КFOR, българските военнослужещи се справят отлично със своите задачи и са високо ценени от преките им командири и началници.“-докладва подполковник Камбурски

От Ирак, подполковник Марков докладва, че обстановката в страната се запазва сложна както поради продължаващата политическа криза, нарастващото недоволство от стандарта на живот, безработицата, условията на труд и заплащането му, така и от дейността на Ислямска държава в Сирия и Ирак и на част от про-ирански настроените въоръжени групировки.

Командирът на българския контингент в Мали, старши лейтенант Семовски,  информира, че обстановката в зоната на тренировъчната мисия на силите на Европейския съюз в Мали остава нестабилна, като нивото на риск се оценява на „ВИСОКО“.

Военнослужещите от българския контингент успешно изпълняват своите задачи, съгласно поетите ангажименти от Република България и Стандартните оперативни процедури за мисията, за което свидетелства и високата оценка на ръководството на тренировъчната мисията.

Националните командири изразиха своята благодарност към политическото и военно ръководство на министерството на отбраната и Съвместното командване на силите за непрекъсната подкрепа при разрешаване на проблеми от всякакъв характер и отправиха пожелания към колегите си в България за здраве, успехи и много празнично настроение.

„В навечерието на 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия се обръщам към всички военнослужещи от контингентите и искам да предам високата си оценка за ролята на всеки един от вас за задачите, които изпълнявате далече от Родината си. Всички вие достойно представяте България като участвате в изпълнението на международните ни ангажименти, които страната ни е поела”, подчерта в обръщението си към националните командири министърът на отбраната  Добромир Заков.

Благодаря ви за професионализма, за отговорността и високия ви боен дух, с които укрепвате и издигате авторитета на Въоръжените сили на Р България в една сложна международна обстановка. Нека Св. Георги закриля вас и вашите семейства. Пожелавам ви здраве и успешна изпълнение на текущите задачи, допълни той.

Началникът на отбраната адмирал Ефтимов изрази добрата оценка на военното ръководство за проявения професионализъм и изказа своята войнска признателност за достойно изпълнения дълг при изпълнението на задачите по време на мисиите и операциите на НАТО и ЕС подчерта адмирал Ефтимов.

Поздравления по повод предстоящите празници и благодарност от министъра на отбраната и началника на отбраната за успешно и достойно изпълнените задачи получиха и националните командири на контингентите в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали.

От името на ръководството на Съвместното командване на силите и лично от свое име генерал-майор Валери Цолов поздрави българските военнослужещи с празника и им пожела здраве, много сили, бодрост и самочувствие за успешно завършване на мисиите зад граница.

 

Към днешна дата, над 140 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България изпълняват, демонстрирайки висок професионализъм и с чувство на отговорност, поставените задачи в 3 операции на НАТО и 5 операции на Европейския съюз, като със своите действия допринасят за утвърждаването на авторитета на нашата страна и Въоръжените сили сред коалиционните партньори в НАТО и Европейския съюз в следните операции и мисии:операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”, операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово - KFOR, мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали, операцията на Европейския съюз за военни наблюдатели в Грузия, небойна мисия на НАТО в Ирак (NMI), операцията на Европейския съюз в централната част на Средиземно море (EUNAVFOR операция IRINI), Военноморска операция на Европейския съюз „Аталанта” и плаващия щаб на постоянната военноморска група на НАТО №2 (Standing NATO Maritime Group /SNMG2/)

 


 

 

В тържествена обстановка днес, 1 август 2022 година, в Съвместното командване на силите бяха представени новоназначеният  началник на щаба флотилен адмирал Галин Манев и цивилни служители в командването на СКС”. В присъствието на личния състав на СКС и командирите на подчинените военни формирования, командирът на Съвместното командване генерал-майор Цолов приветства флотилен адмирал Галин Манев с назначаването му на длъжността и изрази своята увереност, че имайки предвид високата ... още
„Създаването на Съвместното командване на силите безспорно е един от възловите етапи в развитието на Въоръжените сили и в Българската армия. Днес, ние воините от Съвместното командване на силите сме преки наследници на военнослужещите на Съвместното оперативно командване, структура, която те създадоха, за да отговори на тогавашните реалности по отношение командване, управление и административен контрол на военните формирования, участващи в мисии и операции извън територията на ... още
Комплексна тренировка на комуникационно-информационна система (КИС) на Българската армия се проведе на 1 и 2 юни 2022 година, като елемент от съвместната подготовка на органите и формированията за комуникационно-информационна поддръжка на оперативно ниво. На тренировката се отработиха задачи по изграждане на част от КИС за поддръжка на системата за командване и управление при провеждане на съвместна операция на територията на страната, като за първи път се тренираха въпроси по изграждане на ... още
За поредна година Националният военен учебен комплекс „Чаралица” участва  със свой щанд в  XVI международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 22” в гр. Пловдив. В периода от 1 до 4 юни посетителите ще имат възможността да се запознаят със полевата тренировъчна система за реални симулации (DITS). Тя е предназначена за обучение и тренировка с реални действия на обучаемите, използвайки способностите за симулация и възможността за цялостен анализ ... още
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на щабa на отбраната на Република Румъния генерал Даниел Петреску посетиха Съвместното командване на силите, днес 10.05.2022 г. Генерал Петреску и адмирал Ефтимов бяха посрещнати от командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов във Военния команден център. По време на срещата бяха обсъдени актуални теми от региона, настоящите и бъдещи предизвикателства пред страните-членки на НАТО,  въпроси, свързани ... още
СКС В МЕДИИТЕ