НОВИНИ
50 години - 242 база за снабдяване с ГСМ, специални течности и техническо имущество за ГСМ

Базата осигурява половината от оборота на горивата в Българската армия

     „От името на ръководството на Съвместното командване на силите изразявам нашата воинска благодарност за вашия неуморен труд и всеотдайност за поддържането и усъвършенстването на базата през годините. Петдесет години са време, респектиращо с натрупания от вас опит, обем от изпълнявани задачи и степен на подготовка. 

   Въпреки малкия личен състав, вие успешно се справяте с приемането, съхраняването, поддържането и осигуряването на военните формирования от Българската армия с горива и смазочни материали, специални течности и техническо имущество за ГСМ. Без съмнение, вие осигурявате половината от оборота на горивата, необходими за военните формирования от Българската армия”. Това отбеляза в приветствието си заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, по случай 50-та годишнина от създаването на военното формирование, на 1 октомври 2020 година, в Брацигово.

      Желая на всички вас, здраве и късмет, упоритост и воля за постигане на нови житейски и професионални успехи, допълни той.

      Началникът на базата - майор Пламен Коцев с гордост сподели пред строя на формированието и всички гости, че през годините личният състав със своя труд и професионализъм, успява да поддържа инфраструктурата и района на базата в състояние позволяващо качествено и в срок изпълнение на мисията си, както и на допълнително поставените задачи. За последните десет години са били извършени ремонти на складове и хранилища, съоръжение на ГСМ, административната сграда, не на последно място е бил възстановен стола за хранене на личния състав, в който се предлага вкусна и разнообразна топла храна. До края на годината предстои извършването на още един ремонт на хранилище и едно съоръжение за съхранение на ГСМ. Доверието, уважението и разбирателството са в основата на успехите на военното формирование, подчерта майор Коцев.

        По случай Празника и за постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм, усърдие и отговорност в служебната си дейност, със заповед на командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Лалов връчи предметни награди на началника на базата майор Пламен Коцев, старши лейтенант Адриян Кочев и старшина Лазар Христов,  и грамоти на двама военнослужещи и трима цивилни служители.   

       На тържеството присъстваха още командирът на бригада „Логистика“ полковник Марин Маринов, кметът на община Брацигово госпожа Надежда Казакова и началникът на Регионална служба „Пожарна безопасност”, гр. Пещера главен инспектор Димитър Миразчиев, началници на логистични формирования от състава на бригада „Логистика”: подполковник Румен Монов - началник на военно формирование 24350, Кочово, подполковник Ангел Петров - началник на военно формирование 52370, Негушево, подполковник Ангел Ангелов - началник на военно формирование 42610, Козарско, майор Димитър Димитров  - началник на военно формирование 42700, Сливен, майор Иван Рунтев - началник на военно формирование 24510, София, майор Мирослав Близнаков -  началник на складов район Осетеново към военно формирование 24 350, Кочово.

 

        Създадена през 1970 година като „242-ри централен склад за ГСМ”, подчинен на Тила на армията, днес базата достойно посреща своята 50-та годишнина.

        Инфраструктурата на базата е изградена за периода от 1962 г. до 1970 г. по предложение на полковник Васил Димитров родом от с. Розово, община Брацигово. Преподчинявана многократно на различни формирования от Сухопътни войски, от  2011 година „База за снабдяване с ГСМ, СТ и ТИ за ГСМ”, пряко подчинено на бригада „Логистика”.

      От създаването си до есента на 2001 г. в поделението са били обучавани наборни военнослужещи за „специалисти по ГСМ”, като последния набор е уволнен на 08.10.2001 г.

       През годините от построяването на формированието до момента, началници на военното формирование са били:

  1. Подполковник Иван Асенов КЪНЧЕВ – от 1966 – до 1982 г.
  2. Майор Константин Георгиев КОСТОВ – от 1982 г. до 1988 г.
  3. Подполковник Петър Ангелов КОСТАДИНОВ – от 1988 г. до 1990 г.
  4. Подполковник Петър Светославов КАРАНИКОЛОВ – от 1990 г. до 1998 г.
  5. Майор Васил Иванов НЕНЧЕВ – от 1998 г. до 2000 г.
  6. Майор Дамян Петров КОСТАДИНОВ – от 2000 г. до 2001 г.
  7. Подполковник Ангел Иванов ВЛАДОВ – от 2001 г. до 2003 г.
  8. Подполковник Ненко Дойнов НЕНКОВ – от 2003 г. до 2004 г.
  9. Майор Валентин Георгиев ИВАНОВ – от 2004 г. до 2009 г.
30-ти отряд за контрол на придвижването, с командир подполковник Иван Петров отбелязва днес, 12 ноември, своя професионален празник и 113 години от създаването на военнотранспортните органи на Българската армия. В поздравлението си  към личния състав, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров изрази, от свое име и от името на ръководството на СКС уважение и благодарност към неуморния труд, неизчерпаемата енергия и професионализма на ... още
Командирът на Втори свързочен батальон на НАТО подполковник Робърт Топър посети  Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F) на 26 и 27 октомври 2020 година. Подполковник Топър беше посрещнат от командира на DCM-F майор Калоян Стоянов, като двамата обсъдиха подготовката и участието на българските военнослужещи в предстоящите учения и операции на НАТО през следващата година.  Поводът за визитата бе провеждащото се на територията на пункта за постоянна дислокация на DCM-F, ... още
Ротно тактико-специално учение на тема „Действие на военното формирование по оказване на логистична поддръжка на компонентите на Съвместните сили в хода на операцията за защита на териториалната цялост и осигуряване провеждането на съюзна операция” се проведе в района на военно формирование 48940 – Бургас на 21 и 22 октомври 2020 г. Проверка и оценката на бойните способности на формированието, декларирано за участие в колективната отбрана на НАТО беше извършена от комисия ... още
Във връзка с провеждания от Съвместното командване на силите конкурс за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина, обявен със заповед на министъра на отбраната № ОХ-669/19.08.2020 г., Ви уведомяваме, че времето за провеждане на конкурса от 09.11.2020 г. до 13.11.2020 г. се променя за периода от  07.12.2020 г. до 11.12.2020 г. включително. Структурите на Централното военно окръжие до ... още
Курс за обучение на експерти по ЯХБЗ от Българската армия и структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, организиран от Съвместното командване на силите, се проведе с любезното домакинство на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE).  Обучението беше планирано във връзка с проектите за модернизация във Въоръжените сили на Република България с цел осигуряване на оперативна и ... още
СКС В МЕДИИТЕ